De IT-blauwdruk van je kantoor: de bouwgrond

Digitaliseren: de heilige graal?

In het boek ‘De advocatuur als onderneming - Een gids voor de succesvolle en winstgevende exploitatie van een advocatenkantoor’ schrijven Marjan en Eva in het hoofdstuk over digitalisering: “Kantoren gaan massaal digitaal. Er is echter één probleem: digitale transformatie gaat niet over technologie”.
 
Het is een ‘fout’ die veel kantoren maken: digitaliseren zien als de heilige graal. Maar met alleen digitaliseren kom je er niet. Heb je alles gedigitaliseerd maar geen goede werkafspraken onderling: dan krijg je gedigitaliseerde chaos. Heb je alles gedigitaliseerd maar weet niemand hoe hij ermee moet werken dan krijg je frustratie en weerstand bij je mensen. Dus wil je een optimaal digitaal kantoor, focus dan niet alleen op de techniek maar besteed vooral ook aandacht aan de mensen en de processen.
 
En bedenk daarbij: die mensen zijn niet alleen je kantoorgenoten, maar ook je cliënten. En de processen zien niet alleen op de interne afspraken maar vooral ook op de manier waarop je kantoor werkt. De manier waarop je voor je cliënten van meerwaarde bent. Een digitale transformatie start met de juiste mindset. Waar staat het kantoor voor? Als dat helder is, heb je de bouwgrond voor je kantoor gevonden.
 

Blauwdruk

En dan wil je dat huis gaan bouwen. Hoe doe je dat? Waar begin je mee, wat parkeer je nog even maar neem je in je achterhoofd wel al mee voor de toekomst? Heb je een goede blauwdruk van wat het moet worden?
 
Wij trekken zelf altijd graag de vergelijking met de bouw van het huis omdat het prettig visualiseert. Denk alleen al aan het fundament. We weten dat de fundering belangrijk is, maar waar die fundering uit moet bestaan is afhankelijk van de functie die het huis gaat vervullen: niet alleen nu, maar ook in de toekomst. Een bungalow vergt een andere basis dan een torenhoge flat. Dat geldt natuurlijk precies zo voor een kantoor: waar is je kantoor gevestigd? Wil je als kantoor nog groeien of juist niet (meer)? 
 
De komende weken gaan we hier nader op in waarbij we telkens een bouwlaag van het kantoor bespreken, namelijk:
 
  • de fundering van het gebouw, dat symbool staat voor de IT-basisuitrusting;
  • de begane grond, die staat voor tools om efficiënter te kunnen werken;
  • de bovenverdieping geeft ruimte voor een betere interactie; en
  • de zolder tot slot staat symbool voor meer rendement door de inzet van technologie.

 

Deel I van de serie: de bouw van een goed IT-huis voor uw kantoor

Klik hier voor de overige delen