Hoe goed zijn de websites van advocatenkantoren beveiligd?
Op het gebied van ‘Digitale Veiligheid’ werken wij samen met RSULT (persbericht). En om de toegevoegde waarde van die samenwerking te laten zien hebben wij zo’n 250 websites uit de advocatuur aan een technische quickscan (powered by Guardian360) onderworpen om te bekijken in welke mate veiligheid een rol speelt bij een van de belangrijkste ‘poorten’ naar een kantoor: de website.
De conclusie
Er is werk aan de winkel! Wat we met name zien is dat er op het gebied van certificaten en encryptie protocollen nog veel achterstallig onderhoud zit. Ook signaleerden we veel verouderde webservers waar de laatste updates nog niet op stonden geïnstalleerd. Een niet zo’n wonderlijke constatering wellicht omdat een website vaak neergezet wordt op een server en vervolgens niet al te veel aandacht meer krijgt. Maar dat gebrek aan aandacht is niet terecht, vooral niet als op die website persoonsgegevens worden bewaard van mensen die zich aanmelden voor de nieuwsbrief of een seminar bijvoorbeeld. Of als via die server ook de rest van de kantoorsystemen benaderd kan worden.
De scores
Als je alles op een rij zet is te zien dat de gemiddelde score* in het oranje gebied ligt: waar met het verhelpen van een paar issues de meters zo weer in het groen slaan. Bij zo’n 40 % van de kantoren is wel wat meer werk aan de winkel terwijl 30 procent van de geanalyseerde websites goed op orde is qua veiligheid. Een kwart van die laatste groep komt zelfs in aanmerking voor een 10 met een griffel, met Lexence als hoogst scorende kantoor.
Meer weten?
Wil je weten of de site van jouw kantoor meegenomen is en wat het resultaat van de quickscan was? Laat het ons weten door een bericht te sturen aan Marjan of Eva. We sturen je het rapport dan vrijblijvend toe.
* Een aantal sites scoort een 5 of lager wat kan duiden op een zeer slecht beveiligde site of juist extreem goed beveiligd waardoor een quickscan niet eens mogelijk was. Deze uitkomsten hebben we buiten beschouwing gelaten.