Marjan Hermkes wint felbegeerde prijs: de European Women in Legal Tech award voor Professional Services

En dan win je de European Women in Legal Tech award in de categorie Professional Services! Het duurde even voordat de begeerde bokaal bij mij thuis arriveerde maar eindelijk kan ik er dan toch heel trots mee op de foto.

Het doel van deze onderscheidingen is het etaleren van de belangrijke bijdragen die vrouwen leveren aan de legal tech wereld. De organisatie, in handen van BRYTER, Hogan Lovells en ELTA, deelt met alle genomineerden de passie om innovatie te bevorderen en legal tech te verbeteren zodat het Europese juridische landschap steeds verder kan evolueren. Het winnen van de European Women in Legal Tech award is voor mij de kers op de taart. Mijn oprechte dank aan iedereen die er een bijdrage aan heeft geleverd!

Innovatie hoeft niet baanbrekend te zijn 

Laten we even stilstaan bij waar deze award om draait: innovatie. Letterlijk betekent innovatie ‘vernieuwing’. Een waardevol concept dat in mijn optiek helaas vaak wordt opgeblazen. Ook zonder het geroeptoeter over baanbrekende initiatieven zijn we er bewust van dat er ontwikkelingen in de juridische markt zijn, die het speelveld uiteindelijk gaan veranderen. Innovatie hoeft echter niet altijd ‘een nieuwe uitvinding’ te zijn. En het hoeft ook zeker niet altijd disruptief te zijn. Iets dat al jaren in de wereld bestaat maar nieuw is voor een branche om toe te passen, is ook innovatie. En zelfs als iets heel gebruikelijk is voor het ene kantoor maar nieuw is voor het andere, dan is dat net zo goed innovatie. Misschien niet voor de markt maar wél voor dat kantoor. Innovatie kan immers naar buiten- én naar binnengericht worden ingezet.

Innovatie hoeft niet de kern van je wezen te raken

Feit is dat de wereld om ons heen verandert. En als je niet te ver uit de pas wilt lopen, zul je dus vroeg of laat moeten vernieuwen. Of het dan een baanbrekend idee is of oude wijn in nieuwe zakken, dat maakt niet uit. Als de wijn goed is, zul je niemand horen klagen. Innovatie hoeft niet altijd de kern van je wezen te raken. Als die nieuwe zakken het verschil maken en je je daarmee kunt onderscheiden van de rest of als het ervoor zorgt dat cliënten loyaal aan je kantoor blijven of als het bijdraagt aan de winstgevendheid van je kantoor, dan is die vernieuwing een succes. Al zal niet iedereen dat direct innovatie noemen. Maar ‘what’s in a name?’ 

Innovatie en technologie zijn geen doel op zich 

Het is niet erg als een vernieuwing niet als innovatie wordt gezien. Innovatie is immers geen doel op zich. Het is voor een advocatenkantoor, net als technologie overigens, slechts een middel om een doel te bereiken. Heb je een interne focus, dan kun je inzetten op strategische innovatie, het gedrag en de cultuur binnen je kantoor aanpakken of het (werk)proces. Heb je een externe focus, dan kun je inzetten op technologische innovatie, het ontwikkelen van nieuwe diensten of een co-creatie met één of meerdere cliënten.

Investering laten renderen 

In de externgerichte innovatiedimensie cultiveert in mijn ogen legal tech. Al wordt die term ook vaak gebruikt voor alle juridische IT-oplossingen, die enigszins innoverend zijn binnen de interngerichte dimensie. Het werkproces optimaliseren met behulp van een stukje software kan vernieuwend zijn maar dat is in mijn ogen geen legal tech. Maar ook hiervoor geldt: ‘what’s in a name?’ Het maakt niet uit hoe het genoemd wordt. Wat telt, is de praktische uitvoering en wat het oplevert. Succesvol een innovatie of technologie implementeren en de verandering borgen zodat de investering kan renderen, dat is waar het uiteindelijk allemaal om draait.